Valtuuston kokous 9.3.2009

Olin tuuraamassa Päivi Rahikaista elämäni ensimmäisessä valtuuston kokouksessa. Voi että jännitti! Esityslistalla oli kolme Jukka Kuuselan edellisellä valtuustokaudella jättämää aloitetta, jotka koskivat reilun kaupan kahviin siirtymistä Ristiinassa, energiansäästölamppujen käyttöönottoa sekä kunnan kotisivujen kehittämistä. Käytin kaikkiin kohtiin puheenvuoron mutta valtuusto hyväksyi silti kunnanhallituksen ympäripyöreät vastaukset.

On ihmeellistä että valtuusto ei edes keskustellut asiasta. Valtaosa kuntalaisten valitsemista luottamushenkilöistä oli hiljaa tai keskusteli keskenään koko valtuustokokouksen. Miksi he haluavat valtuustoon, jos heillä ei ole mitään sanottavaa, eikä luultavasti mitään substanssiakaan. Se jaksaa ihmetyttää. 

No joka tapauksessa esitin pontena, että Ristiinan valtuusto siirtyisi omissa tarjoiluissaan reilun kaupan kahviin ja teehen sekä luomusokeriin ja luomumaitoon. Hämäläisen Ari vastusti, joten yksimielistä päätöstä ei saatu. Kristillisten Erkki Rantalainen kannatti pontta joten asia meni äänestykseen (ensimmäiseen valtuustossa koko vuonna!). Ponteni hävisi 22 – 5, mutta tulipahan ainakin yritettyä. On käsittämätöntä, miten lyhytnäköistä ja kapeakatseista porukkaa valtuutetut suurelta osin ovat. Vai johtuikohan asia kenties siitä, että ”väärä” porukka asiaa esitti? No, kyllä tähän aihepiiriin vielä palataan. Sen lupaan.

Tässä vielä käyttämäni puheenvuorot….

 

§ 31 Valtuustoaloite – reilun kaupan kahviin siirtyminen

Ruokapalveluiden vastaus on ikävän ympäripyöreä eikä oikein ota kantaa millään tavalla asiaan.

Erityisesti vastauksen kohta jossa ruokapalvelut on sitoutunut käyttämään lähi- ja luomuruokaa, vaikuttaa erikoiselta, sillä kahvi nyt ei kuitenkaan ole lähiruokaa ja nyt käytössä oleva Euroshopper –kahvi ei ole luomukahvia. Kyse on siis kuitenkin vain kustannuksista. Kahvi on kustannuksena kuitenkin vain marginaalinen erä, jolloin Ristiinalla olisi mahdollista tässäkin taloudellisessa tilanteessa toteuttaa aidosti globaalia vastuuta ja omalta osaltaan olla takaamassa, ja nyt suorana lainauksena ruokapalveluiden vastauksesta ”viljelijöille oikeudenmukaista korvausta, työntekijöiden turvallisia työoloja jne”. Sama koskee tietysti reilun kaupan teetä , reilun kaupan sokeria tai luomusokeria ja luomumaitoa.

Vihreät esittävätkin pontena seuraavaa, että valtuusto yksimielisesti päättää että tästä eteenpäin valtuuston omat tarjoilut toteutetaan edellä mainituilla periaatteilla. Lisäksi toivon että jokainen lautakunta tekisi vastaavankaltaisen päätöksen. Vastuu planeetasta on yhteinen.

 

 § 32 Valtuustoaloite – energiasäästölamput

Vaikka oma käsitykseni tilanteesta onkin ollut hieman nyt tässä annetusta vastauksesta poikkeava, on  hienoa, että tekniset palvelut ovat tässä asiassa toimineet esimerkillisesti ja systemaattisesti. Myös tulevaisuuden suunnitelmat led-lampuista kuulostavat hyvältä.

Kuten vihreän valtuustoryhmän aloitteessa todetaan, energian säästäminen kaikin mahdollisin keinoin on järkevää vähintään kahdesta syystä. Toisaalta se auttaa taistelussa ilmastomuutoksen pysäyttämiseksi. Ihmisen omalla toiminnalla aiheuttama ilmakehän lämpeneminen alkaa olla jo yleisesti hyväksytty tosiasia tiedemaailmassa ja suurin asialta silmältä sulkenut valtiokin, Yhdysvallat on viimein avannut silmänsä. Emme mekään täällä pienen Suomen syrjäisessä ja vähäväkisessä maakunnassa voida tuudittautua ruususen uneen. Jos nyt ajatellaan ilmastonmuutoksen vaikutuksia esimerkiksi omalle ekosysteemillemme, maataloudelle tai vaikkapa ilmastopakolaisuuden näkökulmasta, on jokaisen suomalaisen ja ristiinalaisen omakin etu tehdä asian eteen kaikki voitava, ja vieläpä kaiken lisäksi nopeasti.

Lisäksi syvenevä lama tulee ajamaan kuntamme talouden ennennäkemättömiin vaikeuksiin. Kuitenkin perustehtävämme on taata kuntalaisille palveluita. Säästöjen tie ja sitä kautta palvelutason heikkenemisen tie alkaa olla loppuun kuljettu. Muitakin ratkaisuja kuin palveluiden leikkaaminen tulee kehittää. Aktiivinen energiansäästö- ja  ilmasto-ohjelma olisi vihreän valtuustoryhmän näkemyksen mukaan yksi erittäin varteenotettava keino myös säästövelvoitteiden toteuttamiseksi.

Toivomme todella että tekniset palvelut alkavat yhtä kaukonäköisesti, viisaasti ja oma-aloitteisesti kartoittamaan energiansäästökohteita  kattavasti.

 

§ 33 Valtuustoaloite – kunnan internet–sivut

On todettava että siihen verrattuna kun vihreä valtuustoryhmä noin vuosi sitten jätti valtuustoaloitteen asiasta, tilanne todellakin on kohentunut. Kävin eilen katsomassa kunnan kotisivuja ja parunnusta oli todellakin tapahtunut. Esityslistoja ja pöytäkirjoja tosin en saanut sieltä näkyviin, mutta kyse oli ilmeisesti tilapäisestä ongelmasta.

Kotisivujen kehittämisen tulisi kuitenkin olla jatkuvaa työtä. Syitä on monia: jo nykyään saati tulevaisuudessa kuntalaiset olettavat saavansa ajanmukaista, oikeellista ja avointa tietoa kunnasta, kunnanpalveluista ja päätöksenteosta kotisivujen kautta. Tässä suhteessa sisällön ja käytettävyyden kehittäminen tulisi olla suunnitelmallista ja määrätietoista. Näkemyksemme mukaan se olisi kuntalaisten hyvää palvelemista. Internet –asiointi vähentää myös kustannuksia, kysykää vaikka pankeilta. 

Toisaalta kunnan kotisivut ovat myös kunnan näyteikkuna ja mainos. Nykyisellään, ikävä sanoa, kotisivut ovat vanhanaikaiset ja rumatkin. Ihminen, joka haluaa tietää kunnasta, useimmiten klikkautuu ensimmäiseksi kunnan kotisivuille. Niinpä olisi tärkeää että kotisivut viestittävät haluttua kuvaa satunnaisille kävijöille, muuttopäätöstä harkitseville tai vaikkapa elinkeinoelämän suuntaan.  Varsin pienellä satsauksella kotisivuihin, olisi mahdollista, kenties, saavuttaa arvaamattoman suuria hyötyjä.

Vihreä valtuustoryhmä toivookin että kotisivujen päivitys- ja kehittämistyö otetaan vakavasti ja siihen satsataan riittävästi resursseja.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s