Kunnanjohtajastamme

Keskustelu Ristiinan kunnanjohtajan viran vakinaistamisesta on herättänyt kovasti tunteita viime aikoina. Asia tulee pykäläksi ensi viikon maanantaina valtuustoon.

Kunnanjohtajan virkaa ei tule vakinaistaa. Asiasta ei pitäisi edes päättää vielä, sillä kysymys viran vakinaistamisesta tulee ajankohtaiseksi vasta syksyllä 2011.

Kun kunnanvaltuusto vuonna 2005 kaikkien valtuustoryhmien toimesta päätti kunnanjohtajan viran määräaikaisuudesta, asiasta sopivat kaikki valtuustoryhmät. Mielestäni tämän sopimuksen purkamiselle ei ole perusteita. Tulevaisuuden ennustettavuus on tällä hetkellä erityisen vaikeaa, ja siksi kunnan ei pitäisi tässä vaiheessa sitoa käsiään mihinkään suuntaan. Siksi olisi järkevää tässä tilanteessa odottaa syksyyn 2011 ja tarkastalla asiaa silloin tarkoin. Ei aiemmin. Periaatteellisella tasolla kannatan kunnanjohtajan pitämistä määräaikaisena myös jatkossakin, esimerkiksi kuuden vuoden syklillä. Suomessa ja ehkäpä Ristiinassakin on esimerkkejä siitä, millaisia ongelmia voi syntyä ”elin-ikäisten” kunnanjohtajien kanssa.

Siihen, miten nykyinen kunnanjohtaja tehtävässään on onnistunut, en ota kantaa, koska määräaikaiskausi on vielä kesken. Todelliset näytönpaikat ovat vielä edessä, jos ja kun laman vaikutukset iskevät toden teolla Ristiinaan. Mielestäni kunnanjohtajan työrauhan takaaminen vaikeina aikoina on erityisen tärkeää. Siksi onkin erikoista, että kysymys vakinaistamisesta tuodaan päätettäväksi juuri nyt, ennenaikaisena.

Vaikeina aikoina tulisi pikemminkin yrittää puhaltaa yhteen hiileen ja löytää konsensusta koko poliittiselta kentältä. Kaikkia, myös pieniä poliittisia ryhmiä tulisi kuunnella ja pitää päätöksenteossa mukana. Kunnanjohtajalla on tässä  keskeinen rooli. Kysymys vakinaistamisesta näyttäisi repivän ryhmiä toisiaan vastaan ja oli valtuuston päätös mikä tahansa, prosessi itsessään jättää jälkensä ja vaikeuttaa kunnanjohtajan työtä tulevaisuudessa. Siksi asian tuominen käsiteltäväksi tässä vaikeassa tilanteessa on mielestäni varsin varomatonta politiikkaa.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s