Ristiinan valtusto 7.6.2010

Olin tuuraamassa Päivi Rahikaista valtuustossa. Pakko oli käyttää tilaisuus hyväksi ja tehdä valtuustoaloite. Se on tässä.

Energiatehokkuuden parantaminen Ristiinan kunnassa

Energiatehokkuus on tärkeä osa kestävän kehityksen toteutumista kunnassa. Energiankäytön tehostaminen vähentää ilmastopäästöjä ja parantaa kunnan toimien taloudellisuutta. Energiatehokkuuden parantaminen nykyisessä taloustilanteessa tuottaa huomattavia kustannussäästöjä ja vapauttaa veroeuroja Energiatehokkuus vapauttaa veroeuroja tekevien käsien palkkaamiseen. Tämä näkyy kuntalaisten saamassa palvelutasossa sekä tuo työllisyysvaikutuksia.

Suomi on jo sitoutunut laskemaan energiankäyttöään 9 % vuoteen 2016 mennessä osana EU:n energiapalveludirektiiviä (2006/32/EY). Käytännön toimenpiteissä suuri vastuu on sälytetty kunnille ja muille julkisyhteisöille, jotka paitsi kuluttavat runsaasti energiaa, toimivat myös esimerkkinä.

Kunnan kiinteistöjen energiahallinta, energiatehokkuuden huomiointi hankinnoissa, kilpailutuksissa sekä yhdyskuntasuunnittelussa ovat askel kohti kokonaisvaltaista energiankäytön tehostamista. Toteutuakseen energiatehokkuuden parantaminen edellyttää aktiivista käytännön toimintaa sekä yhteistyötä niin eri yksiköiden kuin eri hallintokuntien välillä. Ympäristövaikutusten vähenemisen lisäksi tehostamistoiminnalla saadaan aikaan siis taloudellisia säätöjä.

Työ- ja elinkeinoministeriö, Suomen Kuntaliitto ja Motiva ovat solmineet puitesopimuksen kuntien energiaohjelman edistämiseksi vuosille 2008-2016 (http://www.tem.fi/index.phtml?s=2588). Tähän ohjelmaan kunta voi liittyä täyttämällä liittymisasiakirjan. Sopimukseen liittyneet kunnat pääsevät osalliseksi energiatehokkuustoimille annettavista merkittävistä tuista. Sopimus on ministeriön tai Motivan ja kunnan välinen, ja se tähtää energian säästöön ja energiatehokkuuden lisäämiseen kunnan kaikessa toiminnassa, hankinnoissa ja suunnittelussa sekä uusiutuvan energiankäytön lisäämiseen. Tärkeänä lähtökohtana on energiakatselmusten suorittaminen kattavasti ja niiden viitoittamien toimenpiteiden toteuttaminen.

Vihreiden valtuustoryhmä esittää, että Ristiina liittyy kyseiseen energiaohjelmaan, jolloin ministeriö ryhtyy tukemaan kunnan toteuttamia energiakatselmuksia ja energiatehokkuutta lisäävien investointien toteuttamista.

Ristiinan kunnan tulisi osaltaan tukea kuntalaisten pyrkimyksiä heidän omien kiinteistöjensä energiatehokkuuden parantamiseksi. Kädenojennus voisi olla esimerkiksi se, että kunta hankkii rakennusten lämpökuvauksiin tarkoitetun infrapunakameran, jolla voidaan kartoittaa lämpövuotokohtia paitsi kunnan omissa kiinteistöissä niin myös kuntalaisten kiinteistöissä. Kunnan tekninen toimi voisi tarjota pientä korvausta vastaan lämpökuvauksia energiaa säästävien investointien edistämiseksi.

Lisäksi vihreä valtuustoryhmä esittää, että eri hallintokunnat ja eri Ristiinan kunnan yksiköt velvoitetaan etsimään keinoja, joilla tehostetaan toiminnassa energian käyttöä.

Ristiinassa 7.6.2010

Valtuustoryhmä Ristiinan vihreät

Advertisement

1 thought on “Ristiinan valtusto 7.6.2010

  1. Päivitysilmoitus: Kunnanhallituksen vastaus vihreiden aloitteeseen « Maailma muuttuu kun sitä muutetaan

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s