Eilen 7.4. sekä Ristiinalaisessa että Länsi-Savossa julkaistiin kirjoittamani mielipidekirjoitus.
Vaalien jälkeisen Suomen on saatava pidettyä kiinni hyvinvointiyhteiskunnasta leikkaustarpeista huolimatta.
Tästä huolimatta lasten oikeus laadukkaaseen koulutiehen ja sitä kautta laadukkaaseen elämään tulee turvata myös tulevaisuudessa.
Koulutusjärjestelmämme on keskeinen osa suomalaista menestystarinaa. Se on luonut osaamista ja kilpailukykyä ja sitä kautta korkeaa hyvinvointia Suomeen.
Vahvuuksiamme ovat tasalaatuinen peruskoulu, jossa korkeasti koulutetut opettajat saavat opetussuunnitelman puitteissa toteuttaa opetusta varsin itsenäisesti, sekä jatko-opintojen maksuttomuus.
Nämä yhdessä ovat taanneet tasa-arvoa riippumatta oppilaan taloudellisesta tai sosiaalisesta taustasta. Koulutus on paras keino estää köyhyyden periytymistä ja tasa-arvoinen yhteiskunta on myös turvallisempi ja onnellisempi.
Koulujärjestelmämme ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys, vaan vaatii jatkuvaa panostusta ja vaalimista. Peruskoulun perustan ei saa antaa rapautua enää yhtään enempää.
Kuntien mahdollisuudet järjestää opetusta on turvattava ja kunnat puolestaan on velvoitettava entistä selkeämmin takaamaan opetuksen resurssit.
Näin alueellinen eriarvoistuminen saadaan pysäytettyä, ja ylisuuret ryhmäkoot sekä oppilashuollon riittämättömyys korjattua.
Myös lukiokoulutukseen ja korkeakouluihin on panostettava. Globaalin talouden maailmassa Suomi tarvitsee korkeasti koulutettuja, monipuolista osaamista omaavia kansalaisia.
Perussuomalaisten ehdotukset korkeakoulujen opiskelijamäärien vähentämisestä, opiskeluaikojen lyhentämisestä akateemista vapautta rajoittaen sekä korkeakoulujen perustutkinnon alentamisesta maisterista kandidaattiin, ovat täydellisessä ristiriidassa Suomen tarpeiden kanssa ja siten Suomen kilpailukyvylle vahingollista.
Parasta isänmaallisuutta on panostaa koulutukseen, ei alentaa koulutustasoa.
Lisäksi koulutuksen maksuttomuus on olennainen osa suomalaista kansallista perintöä, jota eivät helppoheikit saa pyyhkäistä romukoppaan.
Mikko Siitonen
eduskuntavaaliehdokas (vihr.)
Ristiina
Hei!
En äkkiä löytänyt kantaasi ydinvoimaan. Mitä mieltä olet lisäydinvoiman rakentamisesta Suomeen ja vaihtoehtoisista menetelmistä tuottaa energiaa?
Hei ja kiitos kysymästä!
Vastustan ydinvoimaa. Lisälupien myöntäminen oli suuri virhe ja seuraava eduskunta ei missään tapauksessa saa hyväksyä Fortumin lupahakemusta. Lisäluvat saaneiden voimayhtiöiden tulisi luopua ydinvoimalahankkeista. Pitkällä tähtäimellä (nykyisten ydinvoimaloiden käyttöikä) Suomen tulee luopua ydinvoimasta kokonaan.
Panostukset tulee suunnata energiatehokkuden kehittämiseen, uusiutuviin energiamuotoihin, sekä nykyistä hajautetumpaan energiantuotantoon, joka kannustaisi esimerkiksi maatalousyrittäjiä investoimaan pientuotantoon omaan tarpeeseen ja jopa ylijäämäenergian syottämiseen sähköverkkoon. Älykkäissä sähköverkoissa ja pientuotannon syöttötariffeissa on tulevaisuus. Valitettavasti ydinvoimainvestoinnit ovat väistämättä pois investoinneista uusiutuviin energiamuotoihin. Siksikin ydinvoima on huono asia.
Lisää aiheesta: http://www.vihreat.fi/files/liitto/vaihtoehtoja%20ydinvoimalle_valmis.pdf
ja
http://www.vihreat.fi/ydinvoima
Allekirjoitan nämä täysin!