Vaaliteemani, olkaa hyvä!

Hyvä kunta on muutakin kuin ostoskeskuksia – Ihmisen kokoinen kaupunki, joka panostaa palveluihin, sivistykseen ja kulttuuriin.

Hyvän kunnan kymmenen käskyä:

 1. Elävä kaupunki on muutakin kuin kauppakeskuksia.

Panostukset kulttuuriin ja yhteisölliseen toimintaan, kuten kyläseuroihin ja kaupunginosayhdistyksiin, lisäävät sosiaalista pääomaa ja onnellisuutta. Yhteistyötä kolmannen sektorin kanssa on kehitettävä niin palveluissa kuin kulttuurissa.

2. Lapsiperheille tukea.

Päivähoidon on tarjottava perheen tarpeiden mukaan joustavia vaihtoehtoja. Nuorisotyöhön, lastensuojeluun ja perheiden kotipalveluun on panostettava. Nuorten syrjäytyminen on aikamme suurimpia uhkia.

3. Lapsen oikeus turvalliseen arkeen.

Turvallinen ympäristö ja yksilöllinen opetus ovat lapsen perusoikeuksia. Koulujen rapautuminen pysäytettävä: ryhmäkokoja on pienennettävä, oppilashuoltoon ja kouluruokailuun satsattava.

 4. Lähipalvelut kunnan kaikkiin osiin.

Terveydenhuollon ja koulujen lisäksi toimivan julkisen liikenteen, liikuntamahdollisuuksien, kirjaston ja kansalaisopiston tulee olla ihmistä lähellä.

 5. Luontoa vaalittava.

Puhdas ympäristö ja virkistysalueet tuovat elämänlaatua ja viihtyvyyttä. Kunnalla tulee olla merkittävä rooli kestävän elämäntavan edelläkävijänä sekä kuntalaisten omien järkevien valintojen edistäjänä ja tukijana.

6. Pitkäjänteisyys on hyve.

Kuntatalous ja palveluiden kehittäminen on nähtävä pitkäkestoisena, suunnitelmallisena prosessina. Ennaltaehkäisevä työ tuo niin rahallisia kuin inhimillisiä säästöjä tulevaisuudessa. Yhteistyötä tulee kehittää myös kunnan omien hallintokuntien kesken.

 7. Visioita ja uskallusta tehdä asioita uudella tavalla.

Pois yhden totuuden mallista: palveluita kehitettäessä tulee luoda monipuolisia ja joustavia järjestelmiä kuntalaisten ja ympäristön näkökulmasta – ei vain rahan sanelemana.

 8. Rohkeutta priorisoida ja tarttua rakenteisiin.

Juustohöylä on huono tapa toteuttaa säästöjä. Suurten investointien ja pilviä hipovien hankkeiden aika on hetkeksi ohi.

 9. Läpinäkyvyyttä ja vastuunkantoa päätöksentekoon.

Valta takaisin valtuustolle! Kuntayhtymät vievät palvelut demokratian ulottumattomiin. Kunnan toimintoja ei saa yhtiöittää yhtään enempää.

 10. Kunnan on oltava hyvä työnantaja.

Työntekijöitään arvostava, inhimillinen työnantaja saa tyytyväisiä ja sitoutuneita työntekijöitä, jotka tekevät työnsä hyvin. Tästä hyötyvät ennen kaikkea palveluita käyttävät kuntalaiset.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s