Kaupunginvaltuusto 3.12.2012 ja 21.1.2013

Pari kuukautta on vierähtänyt edellisestä blogikirjoituksestani. Tässä ajassa on pidetty kaksi valtuuston kokousta sekä valtuuston puolitoistapäiväinen valtuustoseminaari tammikuussa, jossa teimme strategiatyötä. Ensimmäiseen kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntalautakunnan kokoukseen en ehtinyt, joten Aino Pohjanvirta tuurasi minua siellä. Hieman on laiskottanut kirjoitella tänne blogiin, mutta tästä eteenpäin lupaan tormistautua. Tässä siis pari raporttia valtuuston kokouksista… 

Kaupunginvaltuusto 3.12.2012 

Ennen valtuuston kokousta oli lähes neljätuntinen valtuustoseminaari, jonka aiheena oli Mikkelin kaupungin talouden tasapainotusohjelmaluonnos. Meille luettiin madonlukuja talouden tilanteesta ja aiheesta käytiin esitelmien jälkeen myös hieman keskustelua. Vihreiden ryhmäpuheen voi käydä lukemassa Misevin sivuilta. Asian valmistelu jatkuu ryhmäpuheenvuorojen pohjalta ja siihen palataan tammikuussa uudestaan valtuustotasolla.

Itse valtuuston kokous venyi kolmetuntiseksi maratoniksi. Isossa osassa oli lautakuntien jäsenten nimeäminen, joka meni meidän osalta aivan suunnitellusti.

Muina asioina käsiteltiin mm. KH:n jaoston nimeämistä ja tehtäviä. Me pyrimme kaventamaan epädemokraattisen jaoston tehtävänkuvaa mutta hävisimme äänestyksessä äänin 44-14. PS esitti jaoston koon kasvattamista viidestä jäsenestä kuuteen. Tämä olisi taannut heille paikan jaostoon. Me äänestimme PS:n esityksen puolesta mutta esitys kaatui äänin 36-22.

Tekniseen lautakantaan valtuusto päätti perustaa jaoston, jonka tehtävänä on toimia tilakeskuksen johtokuntana. Me teimme esityksen, että jaoston esityslistat ja pöytäkirjat olisivat julkisia ja internetissä samoin ehdoin kuin lautakunnankin vastaavat. Meille vakuutettiin että näin itsestään selvästi on. Asia meni kuitenkin äänestykseen, sillä tätä meidän esitystä ei sopinut kirjata yksimielisesti pykälään. Hävisimme äänestyksen äänin 35-22. Nyt on silmä kovana seurattava että teklan jaoston esityslistat ja pöytäkirjat todella tulee nettiin.

Viimeinen mainitsemisen arvoinen asia koskeekin nuorisovaltuuston edustajalle annettavaa läsnäolo- ja puheoikeutta valtuuston kokouksiin. Asianhan piti olla jo selvä, mutta kokouksessa Mikander (ja kaupungin lakimies Loven) selittivät että NuVan edustajan (jonka Valtuuston työjärjestyksen kirjauksen mukaan tulee olla NuVan pj) pitäisi olla täysi-ikäinen, jotta voisi saada puheoikeuden. Kokoomuksen Elina Hölttä totesi aivan oikein että tämähän pakottaa NuVan valitsemaan täysi-ikäisen pj:kseen. Vellu (Veli Liikanen) teki esityksen, jonka ideana oli että NuVa voisi määrätä edustajansa valtuuston kokouksiin (eikä siis tarvitsisi välttämättä olla NuVan pj). Lopulta asia päätyi lisäselvittelyyn ja minä vielä lopuksi vaadin, että tulee löytää ratkaisu, joka takaa NuValle aidon mahdollisuuden saada puheoikeudellinen edustajansa valtuuston kokouksiin.

Kuten edeltä voi lukea, me hävisimme äänestyksemme, mutta toisaalta olimme taas suhteellisen aktiivisia, ajoimme vaalien alla esillä pitämiämme asioita, kuten päätöksenteon avoimuutta, joten illan panoksemme oli ihan tyydyttävä.

—–

Kaupunginvaltuusto 21.1.2013

Asialistalla oli luottamuspaikkavalintoja (mm. aluejohtokunnat), henkilöstöstrategia ja tasapainoisen kasvun ja talouden ohjelma.

Keskustelua herättivät erityisesti Ristiinan aluejohtokunta, joka valittiin pelkästään poliittisista ryhmistä. Meidän valtuustoryhmä ei puuttunut tähän keskusteluun, joka oli viime kädessä keskustan (ja KD:n) ja demareiden nokittelua keskenään.

Henkilöstöstrategian osalta käytin puheenvuoron, jossa painotin sitä, että strategiaa tulee aktiivisesti seurata ja päivittää tarvittaessa. Lisäksi huomautimme, että henkilöstömäärän vähentäminen mm. eläköitymisen kautta ei saa näkyä työn kuormittavuuden kasvuna. Myös tulevaisuudessa työ tulee mitoittaa järkevästi jotta työssä uupumista voidaan ehkäistä.

Pisin keskustelu liittyi tasapainotusohjelmaan, jota käsiteltiin yhteensä kolmisen tuntia. Yritimme saada ohjelmasta pois kirjauksen tästä kuuluisasta veroprosenttikatosta (seuraavaan neljään vuoteen kunnallisveroa ei nostettaisi yli 20 %:in). Tämän äänestyksen hävisimme reilusti: meidän mukanamme äänesti KD ja demareiden Marita Hokkanen. Lisäksi tuimme KD:n muutosesitystä, mutta tämäkin hävittiin.  http://www.lansi-savo.fi/Uutiset/13036835.html

Myös vanhusten tehostetusta palveluasumisesta väiteltiin ja perussuomalaisilta tuli esityskin aiheeseen liittyen. Heidän ajamansa asia oli mielestäni ihan oikea, mutta heidän esittämänsä lausemuutos  oli jotenkin epäselvän ja ympäripyöreän oloinen, joten ainakin minä äänestin tämän vuoksi pohjatekstin puolesta.

Sote-asiat puhuttivat jälleen paljon ja sote-johtaja Maria Närhinen oli jälleen kerran eksyneen oloinen ja vastaili – ainakin minun mielestäni – epätyydyttävästi.

Kaiken kaikkiaan: vaikka kokous oli pitkä, tuloksena oli lähinnä paljon porua, mutta vähän villoja.

Vihreä valtuustoryhmä jatkoi aktiivisella otteella, joskin allekirjoittaneella ei ehkä ollut ihan paras päivä… (Jäädyin ihan pikkuisen erään puheenvuoron aikana. Sellainen harmittaa!)

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s