Lasten elokuvia maksutta

Viime maanantain valtuuston §54 koski valtuustoaloitetta, jossa esitettiin lasten elokuvien näyttämistä maksutta kohderyhmänänn päivähoidon lapset ja kotihoidossa olevat lapset. Aloite oli KD:n Jenni Kolmisopin Ristiinan valtuustossa tekemä ja oli periytynyt sieltä Mikkelin valtuustolle. Pidin asiasta puheenvuoron ja esitin toivomusponnen, johon valtuusto yksimielisesti yhtyi. Joskus parhaat argumentit todella voittavat! Ohessa nuotit puheeseeni valtuustossa asiaan liittyen.

 

Arvoisa puheenjohtaja!

Aloitteen valmistelusta on todettava seuraavaa:

 

Ensinnäkin, ei ole selvitelty kustannusvaikutuksia, todettu vain ettei ole rahaa. Kuitenkin aloitteen tekijä Jenni Kolmisoppi oli selvitellyt itse kustannusvaikutuksia kysymällä asiaa Kangasniemeltä, jossa aloitteen kaltainen elokuvien näyttäminen on osa kulttuuritoimen  toimintaa ja Kangasniemen kulttuurisihteeri Irene Spännärin vastaus oli rohkaiseva:

 

-Viime vuonna elokuvakontaktille maksettiin vuokria 565 euroa. (alv0)

-Esityksiä oli 16, yleisöä yhteensä 740.

-Yleisössä on ollut päiväkotilaisia, perhepäivähoitajia lapsineen, ja monia kotihoidossa olevia lapsia. Jopa koululuokkia on käynyt elokuvia katsomassa.

 

Toiminta on siis ollut onnistunutta ja mielestäni kustannustehokasta. 

 

Toinen huomio valmisteluun liittyen. Tekstissä kerrotaan pitkät pätkät kulttuurikamelista ja kulttuuripolusta. Kulttuuripolku ei mielestäni sinänsä asiaan liity mitenkään, sillä se koskee perusopetusta, ei varhaiskasvatusta. Lisäksi KulttuuriKameli on suunnattu juuri päivähoitoon, ja aloitteessa puolestaan tärkeänä kohderyhmänä on kotihoidossa olevat lapset ja tietysti heidän huoltajansa. KulttuuriKameli ei siis ole vastaus kotihoidon lasten suuntaan millään muotoa.

 

Aloitteen kaltaisella toiminnalla olisi monia positiivisia vaikutuksia. Kotona lastaan hoitavat vanhemmat tapaisivat toisiaan ja lapsetkin tapaisivat toisia lapsia. Meillä haja-asutusalueilla nimittäin ei ole lainkaan itsestäänselvyys että toisia lapsiperheitä samalta kylältä löytyy. Toisten perheiden tapaaminen ja kulttuurikasvatus ovat mielestäni oivia keinoja myös syrjäytymisen ennaltaehkäisyn näkökulmasta.

 

Kolmanneksi haluan kiinnittää huomioita vastauksen esitykseen että Ristiinan aluejohtokunta voisi ottaa asian kustannettavakseen. Haluan ajatella tässä asiaa laajemmin: Mikkelissä on Ristiinan lisäksi muitakin entisiä kuntakeskuksia, joissa lasten kulttuuripalvelut ovat olemattomia. Tarkoitan Suomenniemeä, Anttolaa, Haukivuorta ja Otavaa. Aloitteen idea on mielestäni niin hyvä, että toimintaa tulisi laajentaa kaikkiin näihin taajamiin. Ongelmana on vain se, että tällä toimintamallilla se jää aluejohtokuntien varaan ja voi aiheuttaa epätasa-arvoisen tilanteen eri paikoissa. Varmuudella se joka tapauksessa näkyisi Otavassa, jossa aluejohtokuntaa ei ole.

 

Sivistystoimen organisoimana koko kaupungin laajudella elokuvanäytökset saavuttaisivat laajemman yleisön ja takaisi alueellisen yhdenvertaisuuden. Siksi haluaisin, että valtuusto voisi lisätä päätökseen seuraavan lauseen.

 

Toivomusponsi:

 

Sivistystoimi ryhtyy valmistelemaan ensi vuoden toiminnassa ainakin muutaman lasten elokuvan näyttämisen taajamakeskuksissa kokeiluluonteisesti.

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s